تیم: از نظر بهمن تعداد نفرات بهینه یک تیم بین 2 تا 4 است و انتظار میرود سهام کسبوکار بدون اختلاف بسیار فاحش بین بنیانگذاران تقسیم شده باشد مگر اینکه یکی از بنیانگذاران قبلا سرمایهای به کسبوکار اختصاص داده باشد. انتظار میرود بنیانگذاران حضور تمام وقت به میزان حداقل ۳ سال را در برنامه زندگی خود داشته باشند.
محصول: محصول باید آماده باشد؛ محصول آماده از نظر ما چیزی است که مشتری درحال حاضر با آن کار میکند. در محصولات صنعتی پروتوتایپ باید آماده باشد و در مورد محصولات نرم افزاری محصول منتشر شده و مشتری داشته باشد.
بازار: محصول ساخته شده باید کاربر داشته و فروش رفته باشد. کسب و کار باید در بازار معرفی شده رشد داشته و کشش بازار نشان داده شده باشد. عدد طلایی برای اندازه بازار وجود ندارد اما بازارهای با اندازه ۵۰ میلیارد تومان و بالاتر جذابیت بیشتری دارند. کسب وکار باید در بازار معرفی شده مزیت رقابتی اساسی داشته باشد و بازار هدفگیری شده رو به رشد باشد.
• ایدهها، ثبت اختراعها و ابداعاتی که وارد بازار نشدهاند و مشتری ندارند
• طرح معرفی شده در قالب پروژه یک شرکت باشد نه در قالب یک تیم تمام وقت با دیدگاه تشکیل یک کسب و کار
• تیم فنی و افرادی که ارزش اصلی کسب و کار را ایجاد میکنند جزء سهامداران اصلی نباشند.(فعالیت اصلی به صورت برون سپاری باشد)
• تیم هایی که بر روی چند طرح جداگانه کار میکنند و روی یک کسب و کار تمرکز ندارند.
• بیش از ۳۵ درصد از سهام شرکت به سرمایهگذار قبلی یا اشخاصی که در شرکت حضور ندارند واگذار شده باشد
بهمن در مراحل پیشبذری (pre-seed)، بذری (seed) و زودهنگام (early stage) سرمایهگذاری میکند.
برای سرمایهگذاری تا سقف 2 میلیارد ریال محدودیتی وجود ندارد؛ اما سرمایهگذاریهای بیش از 2 میلیارد ریال، فقط در صورت وجود سرمایهگذار مشترک انجامپذیر است.
فرآیند سرمایهگذاری و زمانبندی بهمن به طور خلاصه به شرح زیر است و اگر تیم در هر مرحله مورد پذیرش نباشد ایمیلی مبنی بر رد درخواست جذب سرمایه دریافت میکند.
1.درخواست اولیه تیم برای جذب سرمایه از طریق ایمیل
2.تماس تلفنی (غربالگری اولیه): ظرف 5 الی 7 روز کاری
3.جلسه آشنایی اولیه (غربالگری ثانویه): ظرف مدت 7 تا 14 روز کاری
4.ارسال ترم شیت: بلافاصله بعد از جلسه آشنایی اولیه
5.تایید ترم شیت توسط تیم: ظرف مدت ۷ روز کاری
6.آغاز ارزیابی موشکافانه: معمولاً سه هفته یا بیشتر
معرفی کلی کسبوکار، شماره تلفن جهت پیگیریهای بعدی و فایل pitch deck. پیشنهاد میکنیم حتما مقالهای را که در همین زمینه در وبلاگ منتشر کردهایم مطالعه کنید.
معمولاً 6 سوال کلیدی در این مرحله از نماینده تیم پرسیده میشود. 1- محصول چیست؟ آیا محصول وارد بازار شده است؟ کشش محصول و رشد بازار محصول چه طور بوده است؟ 2- چقدر سرمایه نیاز دارید؟ و برای چه مواردی؟ 3-فناوری یا محوریت فناوری طرح در کجاست؟ 4ترکیب سهامداران و تعداد همکاران و کارمندان؟ 5-چقدر تا الان نقدی هزینه کرده اید؟ آیا سرمایهگذار قبلی داشتهاید؟ جذب سرمایهی قبلی از چه زمانی بوده و صرف چه هزینههایی شده است؟ 6-چه مدت هست شروع به کار کردهاید و اتفاقات مهم در طول مسیر چه بوده است؟
معمولاً تیمها در جلسه آشنایی اولیه خلاصه برنامه مالی و مدل کسب و کار خود را در قالب پاورپوینت ارائه میکنند. به طور خلاصه سعی کنید در ارایهی (و/یا اسلایدهای) خود به سوالات زیر پاسخ و یا توجیههای اجمالی دهید:
1. معرفی و شرح تیم و خلاصه ایده.
2. چه مسالهای را مورد هدف قرار دادهاید و چرا به محصول/خدمات شما نیاز دارند؟ (چه ارزشی ارائه میکنید؟)
3. چه کسانی قرار است از محصول/خدمات شما استفاده کنند؟ (توصیف Market) .
4. رقبای شما چه کسانی هستند؟ چه تحلیلی از نقاط ضعف/قوت/تفاوت آنها دارید؟ استراتژی شما برای ورود به بازار چیست؟ اگر یک کسب و کار نوآورانه هستید، چرا الان زمانیست که برای وجود محصول شما مناسب است؟ (مثلا چرا برای ارایه محصول شما دیر نیست یا اینکه آیا نباید محصول شما چند سال دیگر عرضه شود؟)
5. چه روش هایی برای درآمدزایی دیدهاید؟
6. چقدر این بازار و درآمدزایی می تواند بزرگ باشد؟ (به همراه تخمینهای عددی کلّی از هزینه، قیمت و حجم فروش در امتداد زمان)
7. چه روشهایی برای رشد شرکت و کسب مشتریان دیدهاید؟
8. با جذب سرمایه از مجموعه ما تا کجا پیش خواهید رفت؟ (برنامه تخمینی از آماده سازی محصول و ورود به بازار و ...) و پیشبینی می کنید به چه امکانات و کمکهایی در مسیر نیاز خواهید داشت؟ (مانند سرمایه اولیه، فضای کار، مشاوره، ارتباطات و یا...) زمان ارائه زمان کوتاهی است. پس روی نکات کلیدی تمرکز کنید و از سخنان مبهم و یا طولانی صرف نظر کنید و از توضیحات حاوی اطلاعات استفاده کنید.
مطالعهی این مقاله در مورد پیچ دک هم میتواند کمکتان کند.